Yunus Emre KESKİN. Blogger tarafından desteklenmektedir.

30 Kasım 2015

Aynadaki Yabancı: Kişinin Kendi Ayna Görüntüsü İçin Capgras Sendromu





Neurocase'de sunulan tüyler ürperitici bir vaka kendi yansımasının aynanın arkasında yaşayan başka biri olduğuna inanan bir adam tanımlıyordu.


78 yaşındaki fransız hasta Bay B. Tours hastanesi nöroloji bölümüne yatırılmıştı.

Önceki 10 gün boyunca, Bay B. evinde, banyosundaki aynasının arkasında bulunan ve çarpıcı biçimde kendisiyle aynı fiziksel görünüşü paylaşan bir yabancıyı bildirmişti. Yabancı kendisinin kopyasıydı, aynı boyuttaydı, aynı saçlara , aynı vücut tipine ve özelliklere sahip, aynı elbiseleri giyiyor ve aynı şekilde davranıyordu.

Bay B. Bu yabancıyla konuşmuş ve çok şaşırmıştı çünkü onun hakkında çok şey biliyordu. Hatta Bay B. iki kişilik çatal bıçakla birlikte aynaya yiyecek bile almıştı. Sonunda, aynadaki yabancı saldırgan hale gelmeye başlamış ve Bay B'nin kızı onu hastaneye götürmeye karar vermişti.

…Bay. B. iyi yönlendirilmişti ve ailesinin üyelerini tanıma konusunda mükemmel bir başarı sağlamıştı.

Hastanedeki testler Alzheimer hastalığı olasığına dikkat çekiyordu. Bay B.'ye bir antidepresan ve bir antipsikotik dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar yazıldı.

Üç ay sonra, iyileşme tamamlandı. Sanrı kaybolmuştu ve Bay B. yabancının gittiğini açıklamıştı.

Yazarlar, Capucine Diard-Detoeuf ve arkadaşları, bunu "kişinin kendi ayna görüntüsü için Capgras sendromu" vakası olarak tanımlıyor. Capgras sendromu kişinin, gerçekten ona benzeyen ikizlerinin ya da sahte kopyalarının genellikle ,eşinin veya akrabasının, yerini aldığına dair inançtır. Bay B., kendi görüntüsünün aslında kendisinin sahte bir kopyası olduğuna inanıyordu.

Diard-Detoeuf ve arkadaşları, 1989'da kendisiyle aynada uzun uzun konuşmalar yapan ve sağ tempo-parietal atrofisi olan 77 yaşındaki bir kadın hakkındaki rapor da dahil olmak üzere önceki iki vakayı ele aldı.

Ayna Capgras sendromu, hastanın kendi yansımanın bir başka kişi olduğunu düşündüğü bunama semptomlarına neden olabilen ''mirrored-self misidentification'' sendromundan farklıdır.

Bu sendromda, yansıma bir yabancı veya akraba olarak görülebilir. Ancak Bay B. aynadaki adamın tamamıyla kendisi olduğunun farkındaydı–Bir başka deyişle aynadaki yansımasını tanıyamamak gibi bir sorunu yoktu.  Aksine, aynadaki adamı benzer ve farklı yönleri olan bir tür ikizi olarak görüyordu.

ResearchBlogging.orgDiard-Detoeuf, C., Desmidt, T., Mondon, K., & Graux, J. (2015). A case of Capgras syndrome with one’s own reflected image in a mirror Neurocase, 1-2 DOI: 10.1080/13554794.2015.1080847



27 Ağustos 2015  | Neuroskeptic'ten alınmıştır.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

''Mirrored-self misidentification'' terimi tıbbi bir terimdir ve türkçe karşılığı olmadığı için orjinal haliyle yayınlanmıştır.