Yunus Emre KESKİN. Blogger tarafından desteklenmektedir.

29 Kasım 2015

Prosopometamorphopsia: Ejderha Gören Kadın



52 yaşında bir kadın garip bir sorundan muzdaripti: nereye bakarsa baksın ejderjalar görüyordu.

Çarpıtma

Bu tibbi vaka, aralarında ünlü Oliver Sacks'ın da bulunduğu bir grup araştırmacı tarafından ''Yüz halüsinasyonları ve Prosopometamorphopsia'' adıyla The Lancet'ta sunulmuştur.

2011 yılının Temmuz'unda, hayatı boyunca insanların yüzlerini ejderja yüzlerine benzeten ve buna benzer halüsinasyonları günde defalarca kez deneyimleyen 52 yaşında bir kadın psikatri polikliniğimize başvurdu.

Bir ejderha nasıl görünür? 


Hastaya göre, birisi onlardan birine dönüştüğünde, onların yüzü
siyah, uzayan sivri kulaklar, çıkıntılı bir burun, sürüngenimsi bir cilt ve dev parlak sarı, yeşil, mavi veya kırmızı gözleriyle ejderha benzeri bir hal alıyordu.

Bu halüsinasyonlar kadın yalnızca gerçek yüzlere baktığında değil , her yerde karşısına çıkıyordu.

Duvarlardan kayan, elektrik prizlerinde bilgisayar ekranında veya geceleri karanlıkta görünen ejderjaya benzeyen yüzleri ve yüz desenlerini gün içinde defalarca kez görüyordu.

Bu garip fenomene sebep olan şey neydi ? 


Vakayı sunan yazarlar bu konuda emin olmadıklarını itiraf ediyor. Beyin görüntülemeleri belirgin bir neden ortaya koymuyor:


Nörolojik muayene, kan testleri ve elektroensefalogram (EEG) kayıtları da normal görünüyordu ve MRI taraması beyninde yalnızca birkaç beyaz-madde anomalisine sahip olduğunu göstermişti.

Buna rağmen yazarlar kadının şikayetlerine dayanarak nörolojik temelli spekülasyonlara devam ediyorlardu ancak eğer özgürce konuşabilseydiler bunun bir gizem olduğunu itiraf ederlerdi.

En azından hikayemizin mutlu bir sonu var. Kadın, bunama önleyici bir ilaç olan Rivastigmine'i kullanmış ve ehjerdalar çoğunlukla ortadan kalkmıştı. Daha önceleri halüsinasyonları sosyal ilişkilerini etkilediği için belli bir işi sürdüremeyen kadın, şimdi bunu yapabiliyordu.

Üç yıldır aynı işte kalmayı sürdürmüş ve meslektaşlarıyla olan etkileşimini büyük ölçüde artırmıştı.

ResearchBlogging.orgBlom JD, Sommer IE, Koops S, & Sacks OW (2014). Prosopometamorphopsia and facial hallucinations. Lancet, 384 (9958) PMID: 25435453


5 Aralık 2014 | Neuroseptic'ten alınmıştır.

Hiç yorum yok: