- Zihin Felsefesiyle ilgili, ingilizce bilenler için çok yararlı bir liste. Zihin felsefesini konulara ayırmış ve konularla ilgili birçok makale sunuyor.
- Felsefenin her dalıyla ilgili çok büyük bir kaynak havuzuna sahip sitede zihin felsefesiyle ilgili neredeyse aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.
- Bu site de zihin felsefesi üzerine yazılmış kitapları bulmanızı sağlıyor.
- Bu site ise yukarıda saydığım fonksiyonların hepsini tek bir yerde toplamış ve hem kaynakça hizmeti, hem literatür taraması hem de yayını okuyup kaydetmenizi sağlıyor.
- Bu sitede de Felsefeci David Chalmers zihin felsefesiyle ilgili okumamız gereken kaynakların listesini derlemiş ve bir nevi başlangıç seti hazırlamış. Hem yeni başlayanlar hem de bu alana aşina olanlar için oldukça yararlı bir site.
- Bu site Wikipedia'nın akademisyenler eliyle düzenlenmiş hali gibi ve Zihin Felsefesi için de yararlı bağlantılar var ve geliştirilmeye devam ediyor.
http://www.scholarpedia.org/article/Encyclopedia:Computational_neuroscience
- Yine akademisyenlerin oluşturduğu akademik bir topluluk ve türk ve yabancı katılımcılar var. Philosophy of Mind başlığına girerseniz hem akademisyenleri takip edebilir hem de yayınlarını ücretsiz indirebilirsiniz.
https://www.academia.edu/Documents/in/Philosophy_of_Mind
- Yukarıdakilerin hepsi ingilizce olduğu için birkaç tane de türkçe link paylaşalım. Gerçi türkçe de söylediğim gibi çok fazla çalışma yok ama ilgilenen arkadaşlar uygun anahtar kelimeleri girdiğinde bu site literatürdeki tüm çalışmaları size sunuyor.
- Ulusal Tez Merkezi de değerlendirilebilir , tezler bildiğiniz gibi makalelere göre daha uzun ancak daha kapsamlı bir inceleme için önemli kaynaklar. Zihin felsefesi etiketli çok az tez olsa da geliştirilmeye devam ediyor.
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
- Son olarak da Ulusal Veri Tabanları'ndan Sosyal Bilimler veritabanını kullanarak bu alanla ilgili makalelere ulaşabilirsiniz.
http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/index.php?cwid=3&vtadi=TSOS&ts=1448455685&keyword=zihin%20felsefesi&s_f=1&detailed=&page=1
Aslında zihin felsefesiyle ilgili yabancı kaynakların felsefenin diğer dallarına göre nispeten az olmasına rağmen yine de oldukça fazla olduğunu göreceksiniz. Ancak ingilizce bilmeyenler için ilk yapılması gereken şey doğru yollarla ingilizce öğrenmek çünkü artık bu tip dışarıda yetişen alanlar için yerli kaynaklar yeterli olmuyor ve hem bilgi edinmek hem de bu konuda yayın yapmak için yabancı dil bilmek zorunlu hale gelmiş durumda. Dolayısıyla yabancı dil engeli aşıldıktan sonra bu konuda kafanıza takılmış sorulara cevaplar bulabilirsiniz umarım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder